RAZLIKE IZMEĐU REMAPA, MAPIRANJA I CHIPTUNINGA!

U svijetu ChipTuninga rijetko koja definicija i riječ za ChipTuning dolazi iz našeg jezika. Zbog toga imamo mnogo različitih naziva za usluge chiptuninga, koje ustvari zavise od područja iz kojeg je govornik.

Tako naprimjer, neki chiptuning nazivaju remapom ili mapiranjem, a neki samo tuningom. U čemu je razlika i ima li razlike uopće, pročitajte u nastavku teksta.

Šta je Remap i mapiranje?

Pod remapom ili mapiranjem se generalno podrazumjeva izmjena tvorničke mape koja se nalazi u računalu motora i upravlja kompletnim radom istog. Unutar te mape se nalaze svi parametri i izmjenom tih parametara programiramo promjene kao što su softverski ChipTuning, deaktivacija EGR-a, DPF-a, ADBLUE-a, itd…

Šta je Softverski Chiptuning?

Softverski Chiptuning je ustvari samo dio cijelog procesa remapa/mapiranja, jer kao prethodno opisano, remapom/mapiranjem se može nazvati i deaktivacija EGR-a, DPF-a i sve ostale softverske izmjene u računalu. Dakle, softverski ChipTuning je postupak optimiziranja tvorničkih parametara koji upravljaju (količinom goriva, zraka, tajminga…) kako bi se otključao puni potencijal motora.

Rezultat softverskog ChipTuninga je brža i bolja reakcija motora skupa sa do 30% povećanim performansama i do 10% manjom potrošnjom. Za napomenuti je da se CFS Performance Tuning Softver(Mape) programira isključivo u dozvoljenim granicama mogućnosti motora.

Da sumiramo: govorili o (softverskom) ChipTuningu, mapiranju ili remapu, uvijek se podrazumijeva isto. No, iza ChipTuning-a se krije mnogo tajni koje biste trebali znati prije nego se odlučite da se bavite istim ili da nudite ove usluge svojim klijentima!

Šta je Chip&ECOTuning?

Chip&ECO Tuning je isto kao i Softverski Chiptuning. U tom nazivu riječ ECO označava mogućnost smanjenja potrošnje nakon tuniranja. Rezultat našeg Chip&ECO Tuninga je brža rekacija motora uz bolje performanse preko cijelog omjera okretaja skupa sa manjom potrošnjom.

Poslovna strana ove price …

Ako si automehaničar, autoelektričar ili posjeduješ neku radnju/garažu u kojoj primaš svoju klijentelu a želiš da ponudiš ove usluge svojim klijentima… CFS Tim stoji na raspolaganju. Obuka, znanje, alat i podrška. Sve ovo dajemo na raspolaganje. Kontaktiraj nas i postanimo partneri.