REMAPIRANJE MJENJAČA, DA ILI NE

Svi oni koji imaju auta sa automatskim mjenjačem, a žele Chip&ECOTuning na svom autu su se pitali, hoće li povećane performanse motora štetiti mjenjaču?

Također, mnogo je nejasnoča vezano za remapiranje mjenjača, jer se sve češće susrećemo sa mitom da je neophodan remap automatskog mjenjača kada se radi ChipTuning na autu.

Za manuelne mjenjače treba napomenuti da ih nije uopće moguće remapirati niti ima potrebe za bilo kakvim promjenama, jer su čisto mehanički dio i nemaju softverskog utjecaja.

Automatski mjenjači, kao što već znamo, samostalno mijenjaju brzine na određenim okretajima motora. Uz Chip&ECOTuning je omogućeno ranije “šaltanje” brzina kroz veći okretni moment pri niskim okretajima motora.

U posljednje vrijeme su se pojavila sve češća pitanja, i naši zastupnici se s tim susreću… da li trebamo i jesmo li uradili remap automatskog mjenjača uz Stage 1 i Stage 2 Chip&ECOTuning ?! I šta učiniti kada klijent zahtjeva tako nešto?

Stage 1 kako i Stage 2 su “osnovni” stage-ovi ChipTuninga, gdje se snaga auta i reakcija motora poboljšava i do 30%. Uz to naš tim stručnjaka, koji je dugi niz godina u ovom poslu, nudi isključivo sigurni Tuning-Softver i tim modifikacijama nećemo naštetiti mjenjaču, niti je potrebno njegovo remapiranje uz naš Chip&ECOTuning.

Svaka ponuda remapiranja mjenjača uz “osnovni” Chip&ECOTuning je, možemo slobodno reći, nepotrebna.

Kada je potrebno uraditi remap mjenjača?

Automatski mjenjač se remapira iz dva razloga.

Za one prave ljubitelje autmobila, koji žele svog ljubimca dovesti do maksimuma i učiniti jedinstvenim, mijenjaju razne komponente na autima. Tako originalne dijelove kao što su turbina, dizne (itd..) zamijenjuju većima i boljima koje mogu podnijeti više snage. Ukoliko se auto “uredi” na ovaj način i uz sve to se želi dodati još snage, takozvani HEAVY ChipTuning (STAGE 3 itd..), onda je potrebno uraditi i remap mjenjača, prilagoditi ga tim novim specifikacijama u samom automobilu, jer bi inače “proklizavao” i ne bi mogao podnijeti toliko teške promjene softvera motora.

Drugi razlog je, što pojedini ljubitelji automobila žele poboljšati performanse automatskog mjenjača i remapiranjem istog npr. ubrzavaju proces automatskog “šaltanja” brzina.

No, kao što je već gore navedeno, remapiranje mjenjača nije potrebno za Stage 1 ili Stage 2 Chip&ECOTuning.

 

CFS mape i podrška?

S obzirom da naš tim stoji iza naših mapa i uvijek garantujemo vrhunsku uslugu i podršku za sve naše zastupnike … Postani naš ovlašteni zastupnik i uživaj u svim beneficijama koje nudimo našim partnerima –  Kontaktiraj nas.