SMANJENJE POTROŠNJE, MIT ILI ISTINA

Vozili skuplje ili jeftinije auto, svi uvijek gledaju da uštede na gorivu i smanje potrošnju svog automobila. Iako je generalno gledajući moguće smanjiti potrošnju, koliko, pak zavisi od samog vozača i auta. Način vožnje svakako najviše utječe na potrošnju automobila, no ekonomičan stil vožnje skupa sa našim softverskim Chip&ECOTuning-om može smanjiti potrošnju i do 10%.

Kako smanjiti potrošnju automobila?

Često vidimo razliku u potrošnji kod istih automobila, a razlog je uvijek stil vožnje vozača tih vozila. Kako mi kao vozači možemo pomoći našim automobilima da troše manje goriva?

-Vožnja u niskim okretajima motora.

-Redovno i ispravno održavanje automobila.

-Provjeriti i izravnati pritisak u gumama.

-Riješiti se viška tereta.

-Voziti u što višoj brzini mjenjača, što se lakše omogućava sa našim softverskim Chip&ECOTuning-om.

-itd…

Softversko smanjenje potrošnje?

Jedna od tema o kojoj se uvijek priča kada je u pitanju ChipTuning  jeste baš da li se potrošnja auta zaista smanji sa ChipTuningom.

Kako smo naveli ranije jedan od načina smanjenja potrošnje jeste vožnja u što nižim okretajima motora, a naš Chip&ECOTuning baš to omogućava. Pri podešavanju parametara u niskim okretajima motora se koristi veći okretni moment (više snage) koji omogućava ranije šaltanje brzina nego kao što ste navikli s tvorničkim softverom. Motor u niskim okretajima ubrizgava manje goriva što dovodi do eventualne štednje.

Primjer:

Vozite se cestom, dolazite na uzbrdicu i sa tvorničkim softverom (mapom) bili bi primorani “prešaltati” u manju brzinu mjenjača jer bi vozilo inače izgubilo na snazi, a to automatski znači i da motor radi poslije toga u visokim okretajima. Sa našim Chip&ECOTuning-om možete ostaviti “ubačenu” veću brzinu mjenjača kako bi motor i dalje radio u niskim okretajima, jer sada imate više snage, upravo to je što dovodi do eventualne štednje.

Treba napomenuti da nijedno od ovih načina štednje ne radi samo za sebe. Ukoliko želimo iskoristiti puni potencijal Chip&ECOTuninga, način vožnje i softversko rješenje ne mogu jedno bez drugog.

Važna napomena: Smanjenje potrošnje uz naš Chip&ECOTuning se odnosi isključivo na vozila sa dizel-motorima (Auto, Kamion, Traktor, itd.).

Za vozila sa benzinskim agregatima fokus nam je isključivo na poboljšanju performansi u sigurnim granicama mogućnosti motora, a da pri tome potrošnja ostane ista.

 

CFS podrška?

S obzirom da naš tim stoji iza naših mapa i uvijek garantujemo vrhunsku uslugu i podršku za sve naše zastupnike…
A ako želiš da postaneš naš ovlašteni zastupnik i da uživaš u svim beneficijama koje nudimo našim partnerima –  Kontaktiraj nas.